<%=Club.Nombre %>

75 Aniversario

CF San Pedro: 75 anys de futbol al Grau

Per Joan Torrent Guillamon
El Grau de Castelló, 29 de juny de 2023

Els amants de l'esport en general, i del futbol en particular, enguany estem de celebració. El club esportiu més representatiu del Grau de Castelló, el Club de Futbol San Pedro, compleix enguany 75 anys de vida.

Corria l'any 1948 quan la Confraria de Peixcadors Sant Pere va decidir fundar un club de futbol al Grau. Per això, durant molts anys de la seua història, l'equip de futbol formava part de la Confraria de Peixcadors, i el Patró Major era també al mateix moment, el president del Club de Futbol.

Els inicis. La confraria de Peixcadors i el camp del Pinar

En aquell any 1948 de fundació del CF San Pedro, el president del club era el Patró Major D. José Canales (1948-1957) i, com no podria ser d'una altra manera, la majoria de jugadors era gent relacionada amb el món de la mar.

Primerament, es treballa en l'adquicició d'un terreny per a construir un humil camp de futbol. És per això que l'any 1951 s'inaugura el "Camp del Pinar", ubicat on actualment està la urbanització "Jardines de Castàlia" i que va ser fins a la construcció de la Campsa en 1957, el terreny de joc del club grauer.

Camp del Pinar

Camp del Pinar


Amb la pèrdua dels terrenys del pinar motivats per la construcció de la Campsa, s'obri aleshores un període de temps durant el qual els jugadors del CF San Pedro s'han de desplaçar a jugar els seus partits com a local al camp del cementeri de Castelló, un terreny de joc que ja fa vàries dècades va desapareixer motivat per l'amplicació del fossar. Són uns anys on la presidència del Club passa a mans de D. Manuel Guarino Sebastiá (1957-1969)

Els canvis. El Club s'independitza i es crea el Camp Municipal Javier Marquina

Durant la dècada dels anys setanta es treballa de valent, per una banda, per a aconseguir uns terrenys per a la construcció d'un camp de futbol, i per una altra, per a que el Club no depenga de la Confraria de Peixcadors Sant Pere i tinga independència en la seua gestió.

Sota la presidència de D. José Falomir Martínez (1969-1979), en primer lloc s'aconsegueix separar el Club de Futbol de la Confraria de Peixcadors, per la qual cosa l'equip s'ha de gestionar per si mateix, encara que la Confraria continua col·laborant amb el Club.

Una vegada el Club s'allibera del seu vincle amb l'associació marinera, el primer president "de jure" del CF San Pedro, Pepe Falomir abandera personalment la reivindicació de tindre al Grau un camp de futbol, i amb col·laboració de la Confraria de Peixcadors, l'Ajuntament de Castelló, Governació Civil i la Diputació Provincial, s'aconsegueix que uns terrenys ubicats en la platja del Pinar i que estaven pendents d'una concesió administrativa per a construir allí un hotel, passen a ser el Camp de Futbol Municipal Javier Marquina del CF San Pedro.

El nou i desitjat camp s'inaugura a finals dels anys seixanta, i el club decideix posar-li el nom de Javier Marquina Doussinague, Comandant Militar de Marina designat en Castelló en aquells anys i que va jugar un paper fonalmental per a que el CF San Pedro tinguera un camp al Grau, una instal·lació municipal que a hores d'ara encara continua sent el cor del club en una ubicació privilegiada.

Camp Javier Marquina

Camp Municipal Javier Marquina. Anys 80
 

Camp Javier Marquina

Vista aeria del Camp Municipal Javier Marquina. Anys 80

Del camp de terra al camp d'herba natural. Exili del CE Castelló

Un dels homes forts de la Junta Directiva de D. José Falomir va estar D. Manuel Chiva (1979-1989), que el va succeir durant una dècada. Son uns anys de consolidació del club, amb millores en el Camp de Futbol Javier Marquina com van ser la reforma i ampliació dels vestidors, la plantació de gespa natural i la instal·lació de la llum artificial.

L'entrenador Pepe Aznar dirigeix el primer equip que aconsegueix l'ascens a primera regional i club te aleshores cinc equips: un aleví, dos infantils, un juvenil i el primer equip.

És en este període, concretament durant la temporada 1986-1987 quan el camp rep un important impuls, motivat pel fet que l'Ajuntament de Castelló decideix construir el Camp Municipal Nou Castàlia i el CE Castelló passa a jugar els seus partits en el camp del Grau durant tota eixa temporada. El camp s'adapta per rebre enfrontaments de Segona Divisió A, i equips històrics com el València CF, Elx CF, Hèrcules CF, CD Màlaga, RCD Coruña o Celta de Vigo visiten el Camp Municipal Javier Marquina.

CE Castelló - València CF

Alineació de l'equip local en el partit disputat en el Camp Javier Marquina. CE Castelló (1) - València CF (0). 26 d'octubre de 1986.

Un any de transició seguit d'un període d'expansió

D. Jaime Monferrer (1989-1990) és el president del club que menys temps ha estat dirigint-ho. Va estar només una temporada que podem considerar de transició fins que va agafar la presidència del Club D. Ángel Cobo (1990-2000).

Cal dir que el Sr. Cobo, naixcut al País Basc i que va vindre al Grau per a dedicar-se a l'exportació de peix, temps abans havia fundat al Grau amb cert èxit l'Athèlic Grau FS, un equip de futbol sala que lluia indumència com si fora l'Athètic Club de Bilbao.

El final del segle XX és sense cap dubte, un dels moments més destacats del club en referència al seu creixement i expansió: s'arriben a tindre un total de 18 equips distribuïts en pràcticament totes les categories possibles. Es crea una important estructura de futbol base que paga la pena dir, avui en dia encara continua fent que més de 300 xiquets puguen jugar al futbol i que a més a més de jugar a la pilota, es formen i eduquen amb els valors esportius, personals i col·lectius que la pràctica esportiva hi transmet.

Angel Cobo

Sota la Presidència d'Àngel Cobo, el CF San Pedro arriba a tindre un total de 18 equips.

Arriba l'herba artificial i dos nous camps d'entrenament

S'inicia el segle XXI sent president del Club D. José Montiel (2000-2012). És un període de continuació amb la gran tasca que s'està realitzant respecte al futbol base.

Fins que s'instal·la per primera vegada la gespa artificial de cautxú el 2005, el camp de futbol del CF San Pedro es caracteritzava per ser un dels terrenys de joc que millor conservava la gespa natural. Cal fer una especial referència a dues persones molt estimades en la història del club que s'encarregaven del mateniment ordinari del camp: D. Salvador Císcar i D. Joaquín Arias (qepd). Els xiquets com jo que teniem la sort de jugar en el CF San Pedro, s'haviem de primera mà el gran treball que realitzatven i els teniem a tots dos una gran estima.

A banda de l'arribada de la gesta artificial al 2005, al 2009 s'amplia en dos camps més menuts la instal·lació: un camp reglamentari de futbol 8 de gespa artificial de fibra de coco (50x30 m) i un altre més reduït per a entrenaments també de fibra de coco (40x24 m), que amb el camp reglamentari de futbol 11 (100x65 m), suposen una important millora per a la pràctica de l'esport.

El mandat del Sr. Montiel acaba amb la disputa per primera vegada en la història del club d'una promoció d'ascens a Tercera Divisió, somni que es trenca davant d'un dels equips més forts de la competició, el CD Utiel.

Primera gespa artificial. CF San Pedro

Instal·lació per primera vegada de gespa artificial. Any 2005

Torna el CE Castelló, equip femení i segon canvi de gespa artificial

D. Demetrio Taboada (2012-2020), que havia estat un destacat jugador del club, arribant a jugar en diversos equips capdavanters de la província amb un gran olfacte golejador, i que per aquells anys també entrenava equips del futbol base, va agafar la presidència del club en sustitució del Sr. Montiel.

Son uns anys en els quals el CE Castelló passa pel pitjor moment de la història: amb l'equip en Tercera Divisió (si el CF San Pedro haguera guanyat la promoció d'ascens els dos equips hagueren jugat en la mateixa categoria), amb problemes econòmics, socials i amb les administracions, el primer equip albinegre juga alguns partits com a local en el camp grauer en la temporada 2013-2014. Al mateix moment, el CF San Pedro ofereix al club orellut el seu camp per a l'Amateur B i el Juvenil A, una col·laboració que encara continua intacta. L'albinegrisme del CF San Pedro és una constant al llarg de la història del club mariner, arribant fins i tot al punt de renunciar el club grauer a un importantíssim patrocini d'un altre club de la província.

El primer any del nou president coincideix amb la disputa per segona i última vegada d'una promoció d'ascens a Tercera Divisió. En aquesta ocasió, el Paterna CF s'imposa amb contundència a l'equip del Grau al final de la temporada 2012-2013.

Cal fer una especial referència a la temporada 2016-2017, ja que és un període on el futbol femení agafa molta força i l'equip del Grau crea per primera i única vegada durant aquella temporada un equip de futbol exclusivament femení.

L'estiu del 2018 es produeix en segon canvi de gespa artificial en el camp gran, amb la implantació d'una nova superfície de cautxú i es construeixen nous vestidors.

CF San Pedro. Equip femení. 2016

Primer equip exclusivament femení. Temporada 2016-2017
 

Segona gespa artificial. CF San Pedro. 2018

Nous vestidors i instal·lació per segona vegada de gespa artificial. Any 2018

75 Aniversari. Any de celebració amb l'ascens de l'Amateur B

Com en etapes anteriors de la història del Club, es produeix un canvi en la direcció del Club i una persona que formava part de la Junta Directiva passa a ser president. Parlem de D. Carlos Guillamón (2020), actual màxim responsable del CF San Pedro i que presideix una Junta amb caràcter continuador a l'anterior. Es dota de més ferramentes al futbol base, amb l'ampliació de persones que coordinen la vintena d'equips que formen el Club, a banda de millorar aspectes necessaris de la instal·lació com la il·luminació del camp, que esperem en breu siga una realitat.

Així les coses, en l'actual temporada 2022-2023 l'Amateur B acaba d'aconseguir l'ascens de categoria i el CF San Pedro encara la pròxima temporada 2023-2024 amb la celebració del seu 75é aniversari amb un projecte consolidat, amb la il·lusió de continuar gaudint del futbol, de l'esport i dels valors que l'acompanyen, sabent que som part d'un club històric que navega amb bon vent i bona vela cap a nous reptes que estan per escriure. Enhorabona i gràcies a totes les persones que ho han fet possible. La història continua...


Share on:

  • X (Twitter)